naar vorige nummer
Au Courant 19 / 1

foto

Au Courant
jaargang 19
nummer 2
augustus 2012

naar volgende nummer
Au Courant 19 / 3–4

Het dagbladzegel, de vuile vingers van de fiscus op iedere krantenpagina
Paul Klein
pag. 1–5

Zo'n honderd jaar lang (het verschilde van land tot land) zijn dagbladuitgeverijen verplicht geweest op het drukken van kranten een aanzienlijke extra belasting te betalen, die natuurlijk moest worden doorberekend in het abonnementstarief en in de verkoopprijs van losse nummers. Hier een overzicht van dit negentiende-eeuwse fenomeen.

pdf-versie

In Memoriam H.H.M. Hilgerdenaar (1937–2012)
Paul Klein
pag. 5–7

Nog voordat het artikel De Duitse propagandapers verzameld door Harry Hilgerdenaar gepubliceerd kon worden, bereikte ons het bericht dat ons lid Harry Hilgerdenaar op 2 april 2012 is overleden.

pdf-versie

Hans Liefting en de politieke publicaties uit de jaren 1920
Paul Klein
pag. 8–11

..

pdf-versie

Colofon
pag. 11

pdf-versie

Een krantenparadijs in Canada – op bezoek bij Tom en Judy Sanders
Gerard Raven
pag. 12–14

Al meer dan zes jaar heeft Gerard Raven via Ebay contact met het echtpaar Tom en Judy Sanders uit Canada om zo aan kranten uit Canada, de V.S. en het Britse Gemenebest te komen. Het leek Gerard en zijn vrouw heel bijzonder, nu ze op vakantie toch door British Columbia reisden, om het verzendcentrum-aan-huis zelf te gaan bekijken en het verzamelaarsechtpaar persoonlijk te ontmoeten.

pdf-versie

Museumnieuws
Gerard Raven
pag. 14–15

Het Persmuseum krijgt vermoedelijk alsnog rijkssubsidie over de periode 2013–2016. Eerst kon het beleidsplan geen genade vinden in de ogen van de Raad voor Cultuur, maar een herzien plan is alsnog goedgekeurd. Het Persmuseum onderzoekt momenteel de (on)mogelijkheden om met het voorgestelde budget van € 317.000 als volwaardige museale organisatie te opereren. Dat zal een zware dobber zijn.

pdf-versie

De oudste krant van Zeeland?
Louis Nierynck
pag. 16

Zoals bekend is de Middelburgsche Courant uit 1758 het oudste nieuwsblad van Zeeland. Pas nog verscheen het bericht in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) dat bijna alle Zeeuwse couranten zijn gedigitaliseerd. Een zeldzaam stuk echter ontbreekt!

pdf-versie